Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/davidro/public_html/evosociety.info/wp-content/themes/notumn/functions.php on line 60
12. Lasă-i pe alții să aibă dreptate de cele mai multe ori

12. Lasă-i pe alții să aibă dreptate de cele mai multe ori

Una dintre cele mai importante întrebări pe care ți le poți adresa este, ”Vreau să am dreptate – sau vreau să fiu fericit?”. De multe ori, cele două sunt în exclusivitate.

Având dreptate, apărându-ne poziția, avem nevoie de o cantitate enormă de energie mentală și de multe ori respingem persoanele din viața noastră. Vrând să ai dreptate – sau vrei ca altcineva să nu aibă dreptate – îi încurajează să fie mult mai defensivi și pune o presiune pe noi ca să continuam apărarea.

Mulți dintre noi (chiar și eu câteodată) cheltuim multă energie și timp pentru a încerca să dovedim (sau să arătăm) că avem dreptate – sau că alții greșesc.

Multe persoane, conștient sau inconștient, cred că este treaba lor să arate tuturor că pozițiile lor, argumentele și punctele de vedere sunt incorecte, făcând asta, persoanele pe care încerci să le corectezi cumva vor aprecia sau, cel puțin, vor învăța ceva. Greșit!

Gândește-te un pic. Ai fost corectat vreodată de cineva și pe urmă să-i spui persoanei care încerca să aibă dreptate, ”Mulțumesc atât de mult că mi-ai arătat că eu greșesc și tu ai dreptate.”?

”Acum văd asta. Băiatule, ești excelent.” Sau ți-a mulțumit cineva vreodată (sau chiar a fost de acord cu tine) când i-ai corectat? Sigur că nu. Adevărul este că, toți urâm să fim corectați. Toți vrem ca pozițiile noastre să fie respectate și înțelese de alții.

Să fii ascultat și auzit este una din marile dorințe care zac în inima omului. Și acei care învață să asculte sunt cei mai iubiți și respectați oameni. Acei care au obiceiul de a corecta sunt de multe ori evitați.

Asta nu înseamnă că nu este adecvat să ai dreptate – câteodată trebuie să fii sau să vrei să fii. Poate sunt câteva poziții filosofice de care nu vrei să te deranjezi cum ar fi atunci când auzi un comentariu rasist. Aici este bine să spui ceea ce gândești.

De obicei, este doar ego-ul tău care tânjește altfel decât ar trebui ca să fii pașnic – un obicei de a vrea sau a trebui să ai dreptate.

O strategie minunată pentru a deveni mult mai pașnic și iubitor este să îi lași pe alții să aibă dreptate – dă-le lor gloria.

Încetează să corectezi. Pe cât de greu este să schimbi acest obicei, merită fiecare efort. Când cineva spune, ”Simt că este important să. . .” în loc să sari și să spui, ”Nu, este mult mai important să . . .” sau multe alte sute de forme conversaționale, pur și simplu treci peste și lasă argumentele lor să stea în picioare.

Persoanele din viața ta devin mai puțin defensive și mai mult iubitoare.

Ei te vor aprecia mai mult decât ți-ai putea imagina că este posibil, chiar dacă ei nu știu exact de ce. Vei descoperi bucuria de a participa și a fi martor la fericirea altor persoane, care este mult mai recompensată decât o bătălie a ego-urilor.

Nu trebuie să sacrifici cele mai adânci convigeri filosofice ale tale sau cele mai sincere opinii, dar, începând de azi, lasă-i pe alții să aibă dreptate de cele mai multe ori!

You might also like

No Comments

    Leave a Reply