Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/davidro/public_html/evosociety.info/wp-content/themes/notumn/functions.php on line 60
Cinci mituri despre ştiinţa conducerii!

Cinci mituri despre ştiinţa conducerii!

Există o mulţime de prejudecăţi şi mituri pe care oamenii le adoptă atunci când vine vorba de lideri şi ştiinţa conducerii. Vă prezint mai jos cinci din cele mai obişnuite:

1.MITUL MANAGEMENTULUI

O concepţie greşită larg raspândită este aceea în care managementul şi ştiinţa conducerii sunt văzute ca echivalente. Până acum cinci ani, cărţile care aveau ca subiect ştiinţa conducerii, vorbeau de fapt despre management. Diferenţa dintre cele două constă în faptul că ştiinţa conducerii se referă la influenţarea altor oameni, în timp ce managementul se concentrează asupra menţinerii sistemelor şi a proceselor aferente. Aşa cum spunea şi fostul Preşedinte de la Chrysler, Lee Iacocca, “Uneori, chiar şi cel mai bun manager este ca un baieţel, care merge alături de câinele său mai mare, aşteptând să vadă în ce direcţie o ia câinele, pentru a putea înainta.”

Cea mai bună cale de a testa dacă o persoană este mai degrabă lider, decât manager este să-l pui să provoace o schimbare pozitivă. Managerii pot menţine direcţia, dar nu o pot schimba. Pentru a determina oamenii să se îndrepte spre o nouă direcţie, trebuie să ai influenţă.

2.MITUL ÎNTREPRINZĂTORULUI

In mod frecvent, oamenii presupun ca toti comerciantii si intreprinzatorii sunt lideri. Dar nu intotdeauna este si adevarat acest lucru. Poate va amintiti reclamele firmei Ronco de acum cativa ani. Comercializau produse precum Veg-O-Matic, Pocket Fisherman si Inside-the-Shell Egg Scrambler. Toate acele produse erau creatia unui intreprinzator pe nume Ron Popeil. Numit si comerciantul secolului, el a aparut si in diverse reclame pentru produse ca spray-ul contra calvitiei sau dispozitive pentru deshidratarea alimentelor.

Popeil este intr-adevar o persoana intreprinzatoare, inovativa si plina de succes, daca iei in consideratie cele 300 de milioane de dolari obtinute din vanzarea produselor sale. Dar asta nu facedin el un lider. Oamenii cumpara ce are el de vanzare, dar nu il si urmeaza. In cel mai bun caz el poate convinge oamenii pe moment, dar nu ii poate influenta pe termen lung.

3. MITUL CUNOAŞTERII

Francis Bacon spunea “Cunoasterea inseamna putere”. Majoritatea oamenilor, care cred ca puterea este si esenta unui lider, presupun in mod automat ca aceia care poseda cunoastere si inteligenta sunt lideri. Dar nu este tot timpul adevarat. Puteti merge la orice universitate celebra si sa intalniti cercetatori si filozofi eminenti, a caror inteligenta este net superioara celorlalti, dar a caror abilitate de a conduce este aproape inexistenta. Coeficientul de inteligenta nu te face lider neaparat.

4.MITUL PIONIERULUI

O alta conceptie gresita este aceea legata de persoane care se ofla inaintea unei multimi si pe care noi o vedem automat in postura de lider. A fi primul nu inseamna si ca esti lider. De exemplu, Sir Edmund Hillary a fost primul om care a ajuns pe varful Everest. De la escaladarea sa istorica din 1953, multi oameni “l-au urmat” in aceasta incercare de cucerire. Dar asta nu a facut din Hillary un lider. El nu afost nici macar liderul acelei expeditii. John Hunt a fost. Si cand Hillary a calatorit catre Polulu Sud in 1958, in cadrul Expeditiei Trans-Antarctice, insotea un alt lider, Vivian Fuchs. Pentru a fi lider, nu este suficient ca o persoana sa se afle in fata, dar oamenii trebuie sa-l urmeze in mod intentionat si sa actioneze conform viziunii lui.

5.MITUL FUNCŢIEI

Asa cum am mentionat si inainte, deseori oamenii au senzatia ca functia este cea care te face lider.Stanley Huffty a afirmat “Nu pozitia te face lider; ci liderul da viata pozitiei.”

Sa ne amintim ce s-a intamplat acum cativa ani la cordiant, agentia de publicitate cunoscuta si sub numele de Saatchi & Saatchi. In 1994, investitorii actionari au fortat consiliul director sa-l concedieze pe Maurice Saatchi, presedintele companiei. Care a fost rezultatul? Numerosi directori executivi l-au urmat. La fel au facut si cativa mari clienti ai agentiei. Influenta lui Saatchi a fost atat de mare, incat dupa plecarea acestuia, valoare unei actiuni la bursa a cazut de la 8,5 dolari la 4 dolari/per actiune. Ce s-a intamplat este o consecinta a Legii Influentei. Saatchi si-a pierdut titlul si pozitia, dar a continuat sa fie un lider.

You might also like

No Comments

    Leave a Reply