Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/davidro/public_html/evosociety.info/wp-content/themes/notumn/functions.php on line 60
Organizează-ți bine timpul pentru a scăpa de stres

Organizează-ți bine timpul pentru a scăpa de stres

„Noi spunem că timpul înseamnă bani. Înseamnă civilizație, artă, literatură, răgaz, plăcere: pe scurt, o viață mai bogată.” – G.B. Shaw

Folosește-ti timpul cum trebuie

„Sunt puțini cei care dispun de timp suficient și totuși, fiecare dintre noi avem tot timpul la dispoziție.”

Timpul este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. De altfel, în unele limbi el este substantivul cel mai des folosit. Timpul este mai valoros decât banii, de aceea, capitatul nostru de timp trebuie investit cu grijă. Putem descrie viețile noastre ca timpul alocat nouă, aici, pe Pământ, cel mai important lucru în viață fiind să utilizăm cu maximum de eficiență timpul.

Timpul este un capital prețios:

 • Timpul este un bun rar, limitat.
 • Timpul nu poate fi cumpărat.
 • Timpul nu poate fi stocat sau pus deoparte.
 • Este imposibil să marim timpul.
 • Trecerea timpului este imperturbabilă și irevocabilă.
 • Timpul înseamnă viață.

Prinde vinovații de răpirea timpului

„O parte din timp ne este furat, sau, dacă nu, îl irosim noi, iar ceea ce rămâne pare să treacă neobservat.” – Seneca

Când lucrurile nu merg conform planificărilor sau așteptărilor noastre, de cele mai multe ori, de vină sunt întreruperile repetate. Uneori, vina ne aparține, alteori vinovați sunt cei din jur. Unii oameni încep să lucreze cu adevărat abia după orele de program…

Începe prin a studia propriile obiceiuri de lucru. Cine sau ce îți răpește timpul? Ce factori vinovați de răpirea timpului poți identifica? Următoarele întrebări te ajută să-ți verifici propriul mod de lucru și să identifici factorii care-ți distrag atenția.

Pe scurt, despre stres

Stresul constituie răspunsul nespecific al organismului la orice solicitare. Orice factor extern impune organismului nostru, pe lângă un efect distinct, specific, și o cerință de adaptare, de reorganizare, care să ducă la restabilirea stării de echilibru. În ceea ce privește caracterul agentului care provoacă stresul, este indiferent dacă situația sau lucrul este în fața căruia suntem puși este plăcut sau neplăcut. Ceea ce contează este doar mărimea necesității de readaptare.

Stresul nu este întotdeauna consecința unei acțiuni nocive. Nu contează dacă stresorul este plăcut sau neplăcut; efectul său depinde exclusiv de măsura în care solicită adaptabilitatea organismului. Orice activitate normală – partidă de șah, un sărut – poate produce un stres puternic, fără vreo consecință dăunătoare. De altfel, stresul dăunător sau neplăcut a fost denumit „distress” (necaz, dificultate, situație neplăcută).

”Visătorii cu ochii deschiși” sunt mai puțin afectați de stres.

Începe cu o atitudine pozitivă

„O inimă fericită te face entuziast; durerea din suflet îți frânge voința.” – (Proverb)

Aproape întotdeauna apare aceeași problemă: te grăbești spre birou fără să fi dormit suficient sau fără să fi luat micul dejun, presat de timp și într-o grabă tensionată. Este exact modul de a începe ziua ca să-ți meargă prost. Dimineața trebuie să-ți aloci timp pentru următoarele lucruri:

 • trezește-te liniștit. Nu sări brusc din pat;
 • ia-ți în mod plăcut micul dejun cu familia;
 • bucură-te de un duș și îmbracă-te liniștit;
 • pleacă la serviciu fără grabă.

Trebuie să încerci să te bucuri, găsind ceva pozitiv în fiecare zi, pentru că atitudinea noastră față de ceea ce ne înconjoară – deci și atitudinea cu care începem lucrul – contribuie în mod semnificativ la succesul sau eșecul nostru. Toți specialiștii, vorbind despre „cum să reusești în viață”, sunt de acord în a afirma că succesul depinde în mare măsură de atitudinea, gândurile, sentimentele, starea psihică a persoanei respective și că toate acestea pot fi influențate printr-o gândire pozitivă, însoțită de o acțiune pozitivă.

Pentru a menține o atitudine optimistă în fiecare zi, trebuie să respecți trei reguli:

 1. Fă în fiecare zi ceva ce-ți face plăcere.
 2. Fă în fiecare zi lucruri care servesc obiectivelor personale.
 3. Fă în fiecare zi lucruri care să-ți armonizeze viața personală cu cea profesională (sport, familie, hobby-uri)

sursa: Organizează-ți bine timpul – Rentrop & Straton

You might also like

No Comments

  Leave a Reply